Interreg Central Baltic
EU
<StraupeStraupe mūsdienās

Straupe mūsdienās


Mūsdienās Straupe ir lielciems, ko zina un atpazīst ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā, pateicoties tās aktīvajiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Vai ikkatrs Latvijas iedzīvotājs pazīst un ir garšojis Straupes piensaimnieka produkciju. Īpaši gards ir tās ražotais 72.5% sviests un neatkārtojamais Jāņu siers.

Straupes iedzīvotāji, iespējams, ietekmējoties no vēstures mantojuma, aizvien ir aktīvi pārdevēji un pircēji. To apliecina fakts, ka Straupes apkārtnē ir izveidojušies divi patstāvīgi vietējo zemnieku un mājražotāju tirdziņi, kas apmeklētājiem piedāvā iegādāties svaigu produkciju gandrīz katru nedēļas nogali.

Tieši Straupē izveidots pirmais šāda veida tirdziņš ārpus Rīgas – Slow Food Straupe tirdziņš. Tirdziņā liela nozīme tiek pievērsta pārdodamo produktu kvalitātei, tieši tādēļ, tirdziņš iesaistījies starptautiskajā kustībā «Slow food», kas īpaši uzsver un izceļ gan vietējo izaudzēto, gan bioloģiski ražoto produktu. Tāpat Straupes lauku labumu tirdziņš savu darbību īsteno kultūrvēsturiskā objektā – Straupes zirgu pastā.

Otrs tirdziņš– Hanzas mājražotāju tirdziņš, bāzējas Straupes pagasta Plācī, Straupes pienotavas teritorijā. 

Tā nu arī šodien Straupe, kas ir mazākā Hanzas pilsēta pasaulē, ir atgriezusies starptautiskajā tirdzniecības apritē, pulcējot novada mājražotājus, tirgotājus, amatniekus un pircējus, gluži kā pirms vairākiem gadsimtiem, kad tā bijusi pilntiesīga Hanzas savienības locekle.